, Fagered, Källsjö, Ullared, Älvsered, hembygdsförening

Fagereds Pastorats Hembygdsförening


Krönika från Fagereds Pastorats Hembygdsförening

2008

ÅRET SOM GÅTT
Vädret har under året, som alltid, varit ett tacksamt samtalsämne i våra bygder. En mild och nästan snöfri vinter följdes av en lång vår, då vi verkligen fick tillfälle att njuta av grönskan länge. Våren avslutades med en osedvanligt varm maj. På skolavslutningsdagen kom regnet och på vissa håll även hagel.
Sommaren blev som vanligt ganska så ostadig, men mot slutet av semesterperioden kom värmen tillbaka. Hösten har varit varm, regnig och blåsig och i slutet av september kom det första riktiga åskvädret. Regnskurarna har varit både rikliga och kraftiga och har gjort många åkrar vattensjuka. Dikesrenar och ängar har blommat vackert och länge. Det har varit ett bra bär- och fruktår, för att inte tala om all svamp som fortfarande finns att hitta ute i skogarna. Trots att vi haft endast en frostnatt hittills har höstfärgerna verkligen sprakat.
I Fagered var det mopedrally i maj, med över hundra deltagare. Banan gick på småvägar med vackra vyer samt frågor utmed vägen. Det fanns också två stationer med olika uppdrag samt ett kaffestopp. Vinnare blev Bengt Bengtsson från Morup.
Den 6 juni firades traditionsenligt nationaldagen på Funtaliden. Ett 50-tal besökare fick lyssna till vacker trumpet- och dragspelsmusik av Ing-Britt och Nils. Hans-Gunnar Halmerius höll ett anförande och Carina Rikardson läste dikter om sagofiguren Maja. Tiden var denna gång ändrad till förmiddag eftersom byalaget skulle mottaga en fana, vilken utdelades på Vallarna i Falkenberg på eftermiddagen.
Den 1 juli anordnades bollrace av Bygdegårdsföreningen, en trivselkväll där även affären deltog. Det var tipspromenad, korvgrillning och lotteri. Affären stod för provsmakning på tunnbröd med smaskiga fyllningar. Första bollen i mål ägdes av Kristina Lindberg.
I början av september var det dags för traktorrally med bakluckeloppis. Rallyt går i en bana på cirka 14 km. Första stationen låg vid Bösteshults såg, där det bjöds på kaffe och bullar samt tipsfrågor. Färden gick sedan vidare till Ås och Träkilen där den andra stationen var förlagd, med lite olika uppgifter. Därefter mot Fagervi där både start och mål var placerade. 52 traktorer av olika årgångar och med varierande åldrar på förarna. Som vanligt hade man otur med vädret men trots detta var stämningen i topp.
Ekomuseets dag har firats med guidning vid Funtaliden i maj och juli.
Den 28 september hade Bygdegårdsföreningen ett program med rubriken ”Så minns vi Thore Skogman”, framfört av Tvååkers spelmanslag. Detta arrangemang drog ett åttiotal besökare.
I Källsjö arrangerade byalaget sin årliga julstuga lördagen före första advent, en välbesökt tillställning, och där en nyutkommen krönika från Fagereds pastorat gick att köpa. Nytt för i år var att poängpromenaden, som gick i regn och rusk, tog en sväng till gamla småskolan där Inger och Meria i Holma hade en tomteutställning och där brasan i den öppna spisen värmde.
Så en tråkig händelse – Källarbackens förskola stängdes 30 juni, efter nästan femton års tjänst. För få barn för att få ekonomin att gå ihop. Nu får barnen skjutsas till Fagered.
Mejeriet har haft ett bra år med många studiebesök. Caféet som har haft öppet fredag till söndag har varit välbesökt. Mejeriet har fått mottaga Hallandsakademins Bertebo-pris på 10 000 kronor, och har också fått 5 gafflar i tidningen Allt om mat. Ostkakan har fått två nya smaker, citron och kardemumma. Nu går det även att beställa kalvdans, en färskvara som inte kan frysas. Även de nya smakerna skall vara färskvara, utan E-tillsatser och med närproducerade råvaror.
Ullared har fått inlandets första rondell. På 154:an alldeles innan man kommer in i samhället, från Falkenbergshållet. Den har ingen funktion ännu, men man håller på att bygga en ny bro över Högvadsån och när den blir färdig kommer rondellen att behövas.
Det har som vanligt varit full fart på GeKås och affärerna runt omkring, utom på H & M (Hennes & Mauritz AB). De tyckte inte det var lönsamt att ha affär i Ullared, utan stängde butiken i början av mars.
GeKås och de flesta ”runtomkring-affärerna” har under hösten börjat med söndagsöppet. Detta för att få en jämnare kundtillströmning. En staty föreställande Göran Karlsson (Gekås grundare) avtäcktes 18 oktober utanför Gekås. Statyn är gjord av bronskonstnären Jonas Högström.
Under våren iordningställdes järnvägsvallen mellan Ullared och Lia, så nu är det en fin cykelväg, belagd med stenmjöl. Tanken är att man skall fortsätta arbetet med cykelvägen till Älvsered.
Den 6 juni öppnade Harrys Pub i anslutning till P P:s restaurang. Harrys i Ullared är den 37:e Harrys och Sveriges minsta. (Den första Harrysrestaurangen startades i Falkenberg 1993.)
I Älvsered har det hänt lite också, om man tänker efter, både positivt och negativt. Hans Johansson talar om, att man nu håller på att bygga upp nya lokaler på det ställe där Teamwood Scandinavias hyvleri låg, före den brand som härjade här, efter 20 års verksamhet. Nu hoppas man att kunna vara i gång igen inom kort. Hans berättar vidare att den anrika tennishallen i Älvsered under året blivit försedd med förbättrad elvärme och fått bättre belysning installerad. Detta är väldigt välkommet för alla som använder tennishallen i olika sammanhang.
Ätradalens ridklubb bör även nämnas. Det är en intressant klubb med hela 90 medlemmar. I ledningen finns bland andra Sven-Olof och Bodil Svensson. De har haft lektioner med 8-10-åringar och har haft sju stora tävlingar i år.
Älvsereds byalag arrangerade traditionsenligt valborgsfirande vid Nabben med sång av Högvads sånggrupp och vårtal av Lars-Göran Lind. Fyrverkeri, under ledning av Jonas Hultgren, avslutade det hela.
Byalaget och IF Älvena har haft midsommarfirande i bygdegården och vid Nabben.
Byalaget ingår i Trivselbygden, ett samarbete med ytterligare nio byalag, och ger bland annat ut en årlig tidning, ”Trivselbygden”.
Så får vi inte glömma den årliga premiären på Cirkus Maximum. I år var det extra festligt då det var 25-årsjubileum.
Så till sist, men inte minst, den fina tomteparaden som också har blivit en fin tradition för både äldre och yngre.
Så till det negativa – vi har blivit av med vår bensinstation. Tråkigt!

Tillbaka till krönikan från 2008

Till artikelförfattarna!

Tillbaka till alla krönikorna.

Till startsidan